Sotalaiva Naantalissa osaksi Suomi 100 -juhlavuoden ohjelmaa

Sata vuotta vanha von Fersen -luokan sotalaiva M/S Wilhelm Carpelan saapuu Naantalin Venemessuille. Kaikki Suomen sodat nähnyt veteraanialus on edelleen ajokunnossa ja se saapuu messuille omilla koneillaan.

Sotatoimien lisäksi alus on osallistunut Suomenlahden miinanraivaustoimintaan ja toiminut pitkään yhteysaluksena Turun ja Utön linnakkeen välillä.

– Aloitimme jo vuosi sitten valmistelemaan Suomen 100 –vuotisjuhlien näkymistä Naantalin Venemessuilla. Oli selvää, että messuille pitäisi tuoda esille jokin merkittävä alus, jonka vaiheet liittyvät tiiviisti Suomen historiaan ja kohtalon hetkiin. Varsinaisissa sotatoimissa mukana olleita aluksia ei vesillä enää kovin montaa ole jäljellä, kertoo Naantalin Venemessujen toimitusjohtaja Tuomas Levanto.

– Pitkän prosessin ja erinäisten neuvottelujen jälkeen päädyimme tuomaan messuille M/S Wilhelm Carpelanin. Aluksessa tiivistyy Suomen merenkulun ja laivaston historia. Olemme todella ilahtuneita myös siitä, että Valtioneuvoston kanslia on liittänyt M/S Wilhelm Carpelanin Naantalin vierailun Suomen itsenäisyyden satavuotisjuhlavuoden 2017 viralliseen ohjelmaan, Levanto jatkaa.

M/S Wilhelm Carpelan on rakennettu Helsingissä Kone ja Silta Oy:n telakalta Venäjän keisarillisen laivaston käyttöön vuonna 1915. Aluksen pituus on 18,3 metriä, leveys 3,9 metriä, syväys 1,8 metriä ja uppouma lastattuna noin 20 tonnia. 80 hevosvoiman petrolimoottori antoi alun perin nopeudeksi noin kymmenen solmua. Alukseen on myöhemmin vaihdettu moottoriksi 180-hevosvoimainen Valmet 815D -dieselmoottori.

Wilhelm Carpelan palveli laivaston käytössä vuoteen 1977 saakka, jolloin se myytiin yksityisomistukseen. Alus päätyi Merimuseo Forum Marinumin hallintaan vuonna 2014. Alukseen on asennettu jälleen miinanraivauskalusto ja alus edustaa historiallista miinanraivaajaa. Museoviraston perinnelaivarekisteriin alus kirjattiin vuonna 1995.

– M/S Wilhelm Carpelan on Naantalin Venemessuilla yleisön ihasteltavissa perjantaista sunnuntaihin. Aluksen historian lisäksi messuilla yleisölle kerrotaan miinanraivauksesta ja siitä, miten valtava urakka Suomenlahden miinanraivaus on kokonaisuudessaan ollut. Itse asiassa sodanaikaisia miinoja löytyy Suomen rannikolta edelleen, Levanto kertoo.